Fotografia

Fotografia

Mazurek wiśniowo-czekoladowy

Ciasto:
25 dag mąki
15 dag mielonych migdałów
15 dag masła
10 dag cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 jajko
1 żółtko
Nadzienie:
0,5 kg wiśni mrożonych
0,5 szkl cukru
3 łyżeczki żelatyny
20 dag gorzkiej czekolady
6 łyżek śmietany kremówki
2 łyżeczki masła
migdały do dekoracji

Mąkę przesiać, wymieszać z mielonymi migdałami i posiekać z masłem, jak kruszonkę. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajko i żółtko, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki. Wysmarowaną masłem formę wylepić ciastem, tworząc rant około 2,5 cm. Ponakłuwać widelcem, na wierzch wyłożyć papier do pieczenia i obciążyć ziarnami fasoli. Piec około 10 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie usunąć ziarna i papier z ciasta i wstawić jeszcze na 10 minut do zrumienienia.
Wiśnie rozmrozić, wydrążyć i wraz z sokiem i cukrem zagotować. Odstawić, odlać 0,5 szklanki soku i rozpuścić w nim żelatynę, następnie wlać sok z powrotem do wiśni, wymieszać i odstawić. Gdy masa zacznie tężeć rozprowadzić ją na ostudzonym placku.
Czekoladę pokruszyć, rozpuścić w kąpieli wodnej z 5 łyżkami gorącej wody. Dodać śmietankę, masło i jeszcze chwilkę podgrzewać, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Ciepłą czekoladą zalać wiśnie. Gdy polewa zastygnie udekorować wedle uznania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation