Kuchnia

Grillowo- majowo

Grillowane szaszłyki z kurczaka macerowanego w soku z pomarańczy, imbiru oraz kolendry
Składniki

połowa piersi z kurczaka
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
korzeń imbiru ok 2 cm drobno posiekany
świeże liście kolendry, kilkanaście łodyg
szczypta soli
Etapy przygotowania

1
Umytą i wysuszoną pierś z kurczaka, ścinami w połowie wysokości. Uzyskujemy w ten sposób dwie części wysokości ok. 1 cm. Tak przygotowane piersi kroimy wzdłuż na paski szerokości ok. 1 cm.
2
W misce przygotowujemy marynatę mieszając: sok z pomarańczy, drobno posiekany imbir, drobno posiekaną kolendrę, dodajemy troszkę soli.
3
Do tak przygotowanej marynaty dodajemy paski kurczaka, dokładnie mieszamy i odstawiamy najlepiej do lodówki na 20 min.
4
Po wyjęciu z lodówki paski kurczaka nawlekamy harmonijkowo na patyki szaszłykowe. Ilość mięsa na jednym patyczku zależy od naszych upodobań, w mojej wersji szaszłyków nie jest go więcej niż do połowy patyczka.
5
Patelnię grillową (grilla) mocno rozgrzewamy, układamy szaszłyki i grillujemy je ok. 2 min. z każdej strony lub do momentu kiedy będą przypieczone.
6
Tak przygotowane szaszłyki mogą być samodzielną przekąską, dodatkiem do sałaty lub częścią dania głównego. Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation