Kuchnia

Grillowo- majowo

ChilliBite.pl sprawdzone przepisy kulinarne ze zdjęciami : Wyśmienite szaszłyki greckie souvlaki


Souvlaki wg przepisu, który przywiozłam z Kos, są niezwykle kruche i soczyste, a warzywa idealnie się komponują z mięsem. Podstawą marynaty jest specjalna mieszanka przypraw, którą możecie zrobić sami - bazą jest w niej oregano: 2 części oregano, 1 części mielonych płatków chilli, 1 część tymianku, 1 część estragonu i 1/2 części kolendry.
Do souvlaki podajcie koniecznie grecki sos tzatziki i dobry chleb. Uczta gwarantowana!

1 kg łopatki wieprzowej najlepiej z wieprzowiny rasy puławskiej
100 ml greckiej oliwy z oliwek
4 łyżki przyprawy do souvlaki, w skład której wchodzą: płatki chilli, kolendra, tymianek, oregano, estragon
sól do smaku
1 duża czerwona papryka
1 duża zielona papryka
3-4 spore pomidory (czerwone i żółte)
3-4 czerwone cebule

Mięso umyj, osusz i pokrój w sporą, równą kostkę (niechaj będą to dość duże kawałki, by w trakcie grillowania pozostały soczyste), a następnie posól i dostaw na 20 minut. Marynuj mięso przez noc w oliwie z oliwek wymieszanej z przyprawą do souvlaki.
Wymocz patyczki do szaszłyków przez co najmniej 30 minut w wodzie.
Z wszystkich warzyw wykrój równe kwadraty (zobacz na zdjęcie wyżej w kolażu).
Nawlekaj składniki na namoczone patyczki:
2 kawałki mięsa, cebula, papryka, pomidor, 2 kawałki mięsa i tak dalej.

Z tych proporcji powinno wyjść ok 12-14 szaszłyków - co ważne to by zarówno warzywa, jak i mięso było równej wielkości, dzięki czemu souvlaki będą lepiej się grillowały i wyglądały potem na półmisku. Grilluj ok 10-15 minut w niezbyt wysokiej temperaturze, kilkakrotnie przewracając souvlaki w trakcie. Podawaj skropione oliwą i oprószone suszonym oregano. Pycha!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation