Kuchnia

przepisy

Jabłecznik podwójnie przekładany - Przepis
Składniki:
Ciasto kruche:
600g mąki pszennej
250g margaryny
140g cukru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
ok. 2 kg jabłek
1 galaretka (np. brzoskwiniowa, cytrynowa, pomarańczowa)
cukier do posłodzenia jabłek (zależy od ich kwaśności, 1 do paru łyżek)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Mąkę, margarynę, cukier, jajko, żółtka i proszek do pieczenia zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30min.
Ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część wykleić w prostokątnej formie wysmarowanej margaryną i posypanej mąką (o wymiarach ok. 35cm x 24cm. Najlepiej jeśli macie formę z odpinanym dnem, wtedy wyłożyć ją papierem do pieczenia i gdy ciasto będzie gotowe, łatwo będzie go pokroić i wyciągnąć z formy). Tu trzeba mieć trochę cierpliwości w wyklejaniu ciasta.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku około 12- 15 min. do zarumienienia w temperaturze 180°C.
Gdy ostygnie, wyciągnąć je z formy i w ten sam sposób upiec kolejno 2 pozostałe placki.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć z cukrem. Do gorących jabłek dodać galaretkę i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści.
Do formy przełożyć pierwszy placek. Wyłożyć połowę jabłek. Przykryć drugim plackiem. Wyłożyć resztę jabłek i przykryć 3cim plackiem. Ciasto pozostawić, aby masa jabłkowa ostygła i następnie wstawić do lodówki.
Posypać cukrem pudrem.
Smacznego Smile.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation