Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

CIASTO Z RABARBAREM I ANANASEM POD BEZOWĄ KOŁDERKĄSkładniki podano na blaszkę o wymiarach 20x30cm(ja upiekłam w blaszce 28,5x24cm)
SPÓD:
1,5 szklanki mąki pszennej
4 łyżki cukru
120g miękkiego masła
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego lub 1 opakowanie cukier waniliowy 12g
1 żółtko

MASA BUDYNIOWO – OWOCOWA:
40 dag rabarbaru
puszka ananasów w kawałkach 580g (sam owoc 340g)
1 budyń waniliowy
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
4 żółtka (białka pozostawić do bezy)
1 szklanka śmietany 18%
1/2 szklanki przesianego cukru pudru

BEZA:
5 schłodzonych białek
1/2 i przesianego cukru pudru
1 kisiel o smaku cytrynowym 38g

PRZYGOTOWANIE:
1. CIASTO: Zagnieść wszystkie składniki,
wyrobione ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć ciastem dno i boki
(ja wylepiłam tylko dno).
Nakłuć widelcem i wstawić do upieczenia na 20 minut
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
2. MASA BUDYNIOWO – OWOCOWA: Rabarbar opłukać,
obrać i pokroić na 2cm kawałki.
Ananas odsączyć z syropu. W misce zmiksować żółtka z cukrem
(wszystkie białka schłodzić w lodówce),
dodać śmietanę, a następnie suchy budyń, mąkę i razem zmiksować.
Wsypać owoce i dokładnie wymieszać.
3. Wyjąć ciasto z piekarnika, posmarować roztrzepanym białkiem
(najlepiej pędzelkiem).
Wyłożyć masę owocową i wstawić ponownie do pieca na 40-45 minut
(pozostawić temperaturę 180 stopni).
4. BEZA: Schłodzone białka ubić na sztywną pianę,
dodać przesiany cukier puder a następnie kisiel.
Dobrze ubić i wyłożyć na upieczone ciasto.
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni.
Wstawić do zapieczenia na 20 minut aż do zarumienienia.
5. Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. 
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation