Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

TARTA Z RABARBAREM I BEZĄ

Ciasto:
250g mąki (użyłam tortowej)
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
130g masła lub margaryny
2 żółtka
Wierzch:
50g zmielonych herbatników
600g rabarbaru
3 jajka
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
(w proszku)
skórka starta z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
350ml śmietany 12% lub 18%
Beza:
4 białka
170g cukru
2 krople aromatu waniliowego
szczypta soli

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, cukier puder, sól. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtka i szybko zgnieść ciasto. Owinąć je w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.

Wierzch:
2. Rabarbar obrać i pokroić na 2cm kawałki.

3. Do miski dodać jajka, cukier, cukier wanilinowy, skórkę i sok z cytryny, budynie. Mieszać mikserem ustawionym na średnie obroty przez około 3 minuty. Dodać śmietanę i wymieszać łyżką.

4. Formę do tarty o średnicy 28cm wysmarować masłem i posypać delikatnie mąką (możemy również użyć tortownicy o średnicy 26cm, ciasto będzie trochę wyższe i proszę pamiętać, aby zrobić 3-4cm brzeg). Ciasto wyjąć z lodówki, krótko zagnieść, rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę.

5. Wierzch ciasta posypać równomiernie herbatnikami. Na nich poukładać rabarbar i zalać go śmietanową polewą. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 140-130oC.
Beza:
6. Gdy ciasto będzie stygło, ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier i ciągle ubijać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana. Na końcu dodać aromat, wymieszać.
Pianę rozłożyć równomiernie na wierzchu ciasta.

7. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 140-130oC i piec przez 60 minut, przy lekko uchylonych drzwiczkach (beza ma wyschnąć). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika, najpierw przez 20 minut w 140oC, a później zmniejszyłam na 130oC.
Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation