Kuchnia

Babki

DROŻDŻOWA BABKA WIELKANOCNA Z KOKOSEM

od autorki : "W tej babce nie znajdziemy tłustego masła, a jedynie aksamitny kremem kokosowy.(....) Ponieważ smak i zapach mleka kokosowego jest bardzo ulotne,są tam też wiórki kokosowe,które dodały trochę delikatnego posmaku. Babka jest bardzo pulchna i aromatyczna. Jednym słowem po prostu pyszna."

Składniki:
* 400 g maki pszennej
* 70 g wiórków kokosowych
* 3 żółtka + 1 całe jajko
* 80 g cukru
* 1 łyżka domowego cukru waniliowego
* 1 paczuszka suchych drożdży
* 1/4 łyżeczki soli
* 200 g mleka kokosowego (gęstsza część)
* około 100 g cienkiego mleka kokosowego
* 3 łyżki posiekanej skorki pomarańczowej
* skórka otarta z 1 pomarańczy-bio

Dodatkowo:
* 70-100 g czekolady + 2-3 łyżki mleka kokosowego + chipsy kokosowe

Wykonanie: Żółtka i jajko ubić z cukrem na biały puszysty "kogel-mogel". Do ubitych jajek dodać resztę składników, przy pomocy haka wyrabiać około 10 minut. Ostatnie 100 ml mleka kokosowego dodawać partiami. Ostatecznie ciasto powinno być bardzo luźne. Przykryć folią spożywczą, odstawić w cieple miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany mąka blat i przy pomocy "skrobaka" piekarskiego złożyć ciasto kilkakrotnie. W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Uformować gruby wałek i umieścić go w wysmarowanej masłem foremce babkowej z kominem. Przykryć folią i powtórnie odstawić do wyrośnięcia,
piec w 180°C 45-50 minut. Pod koniec pieczenia, gdy zacznie się za mocno rumienić można przykryć folią aluminiową. Studzić w foremce około 20 minut, potem delikatnie odwrócić formę, a babka wyskoczy sama. Studzić na kratce. Czekoladę z mlekiem kokosowym rozpuścić w kąpieli wodnej. Posmarować babę i udekorować chipsami kokosowymi.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation