Kuchnia

Babki

WIELKANOCNA BABA LIGHT
(przepis Magdy Gessler)

Składniki : (na ciasto drożdżowe)
* 500 g mąki pszennej
* 50 g drożdży
* 250 ml mleka
* 150 g cukru
* 50 g masła
* cztery żółtka

Dodatki :
* 50 g skórki pomarańczowej
* 50 g obranych migdałów
* 100 g rodzynek
(+ do dekoracji: po 10 g rodzynek i płatków migdałowych, lukier)

Wykonanie: W rondlu podgrzać mleko, zdjąć z ognia, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i tyle mąki, żeby masa miała konsystencję gęstej śmietany. Wymieszać, żeby wszystkie składniki się połączyły i odstawić na 5 minut do wyrośnięcia. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Do miski wsypać resztę mąki, dodać zaczyn drożdżowy, żółtka z cukrem i wyrobić dokładnie ciasto. Dodać roztopione i przestudzone masło, ponownie wyrobić i przykryte ściereczką ciasto podstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum godzinę.

Do ciasta drożdżowego dodać skórkę pomarańczową, całe migdały, rodzynki i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-60 minut w ciepłe miejsce. Ciasto nabić w formę i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto będzie zajmować ok. 80% foremki, wstawić do pieca na 40 minut i piec w temperaturze 180°C. Po wypieczeniu i ostygnięciu babę oblać lukrem, posypać płatkami migdałowymi i rodzynkami.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation