Kuchnia

Wypieki

Krucha tarta z pomarańczami i waniliowym kremem
Składniki:

Ciasto:

125 g cukru pudru
250 g mąki
125 g masła
jajko
laska wanilii albo 2 łyżki ekstraktu z wanilii
Krem:

0,75 l mleka
50 g masła
budyń waniliowy
3 łyżeczki cukru waniliowego
łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 jajka
2 pomarańcze
galaretka pomarańczowa
Laskę wanilii przekroić wzdłuż, zeskrobać nasionka i dodać do cukru. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w niewielkie kostki masło i rozcierać palcami aż powstaną grudki. Pośrodku ciasta zrobić wgłębienie, wbić jajko i posypać cukrem z wanilią. Mieszać tylko do czasu aż składniki się połączą. ( właśnie dzięki krótkiemu wyrabianiu ciasto jest kruche) Zagnieść, uformować kulkę, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Wyjąć rozwałkować lub wyłożyć nim natłuszczoną masłem formę i piec w 170 stopniach około 20 minut. Gdy zacznie się rumienić wyłączyć piekarnik, wyjąć i wystudzić.

W tym czasie przygotować krem. Pół litra mleka zagotować z masłem i cukrem. Następnie w pozostałym mleku wymieszać jajka, budyń i obie mąki. Dokładnie połączone składniki, bez grudek, wlać na wrzące mleko i mieszać ciągle do zagotowania. Gdy masa zacznie gęstnieć zdjąć z ognia i przestudzić. Wyłożyć na zimne ciasto. Pomarańcze pociąć w trójkąty i układać na kremie. Zalać gęstniejącą galaretką. Schłodzić w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation