Kuchnia

Wypieki

Tarta z rabarbarem z kremem patissiere
Składniki:

na ciasto:

160 g mąki
20 g cukru
szczypta soli
100 g masła
40 ml kwaśnej śmietany
na krem:

250 ml mleka
1 laska wanilii
4 żółtka
50g cukru
2 łyżki mąki
łyżka masła
wierzch:

250 ml wody
50g cukru
rabarbar
Z mąki, cukru, soli i masła ugnieć ciasto do otrzymania kruszonki. Następnie dodaj śmietanę. Zwiń ciasto w kulkę i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je(wystarczy na formę o średnicy ok.22 cm lub prostokątną foremkę do tarty). Na ciasto połóż papier do pieczenia i wysyp na niego kulki ceramiczne lub suchą fasolę, aby obciążyć ciasto, Piecz 10 minut, a następnie usuń kulki i papier, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz ok. 15 minut, aż ciasto lekko się przyrumieni. Wyciągnij ciasto i pozostaw do ostygnięcia.
Rabarbar umyj i pokrój na szerokość foremki. Zagotuj wodę z cukrem, dodaj rabarbar i gotuj jeszcze 5 minut. Zdejmij z ognia i pozostaw rabarbar tak długo, aż zmięknie – u mnie wystarczyło 5-10 minut (miałam młody rabarbar). gdy rabarbar będzie miękki, ale nie rozpadający się, odcedź go. Powstały płyn zachowaj, przyda się do zrobienia lemoniady :)
Przekrój laskę wanilii wzdłuż, wyskrob nożem ziarenka. Zagotuj szklankę mleka z ziarenkami wanilii (daję również pozostałą laskę i wyławiam ją z mleka przed dodaniem żółtek – patrz pkt. 5)).
Żółtka ubij do białości razem z cukrem. Dodaj mąkę i wymieszaj.
Do gotującego się mleka wlej masę żółtkową i energicznie mieszaj, aby nie było grudek. Gotuj krem ok. 5 minut, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj czubatą łyżkę masła i wymieszaj. Pozostaw do wystudzenia
Krem przełóż na upieczony spód ciasta. Na wierzch daj rabarbar.
Udekoruj listkami mięty
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation