Kuchnia

pysznościowy

Sernik cytrynowy

Składniki na spód:

180 g ciasteczek zbożowych

60 g masła



Składniki na masę serową:

700 g twarogu lub sera z wiaderka

1 szklanka cukru

4 jajka

200 g śmietany 18%

50 ml soku z cytryny

1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego



Składniki na polewę:

200 g śmietany 18%

3 łyżki soku z cytryny

skórka starta z 1 cytryny

2 łyżki cukru pudru



Ciasteczka zmielić w blenderze, dodać roztopione masło i wymieszać aby powstał z ciasteczek "mokry piasek", masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch ręką. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.

W międzyczasie z misie miksera zmiksować jajka z cukrem (około 3 minuty na średnich obrotach miksera), następnie dodać budyń, zmiksować aby nie było grudek, następnie dodać twaróg, śmietanę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Masę wylać na schłodzony spód i piec w kąpieli wodnej* w 250oC przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120oC i piec kolejne 60 minut. Pod koniec pieczenia wymieszać składniki na polewę śmietanową. Wyjąć sernik i rozprowadzić równo na wierzchu sernika. Wsadzić do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić sernik w środku (nie otwierając drzwiczek piekarnika) do ostygnięcia. Następnie schładzać sernik w lodówce najlepiej całą noc.

Smacznego!

*Równocześnie wkładając do piekarnika sernik wkładamy żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą (około 1 1/2 szklanki wody) na spód piekarnika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation