Kuchnia

Kuchenne rewolucje - Desery

BISZKOPT RAFAELLO

SKŁADNIKI:
CIASTO:
6 jajek,
6 kopiastych łyżek mąki pszennej,
6 kopiastych łyżek cukru,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

NADZIENIE:
1/2 litra śmietany kremówki,
20 dag wiórek kokosowych,
2 białe czekolady,
2 "Śnieżki",
1 paczka migdałów.

CIASTO:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem, powoli dodać żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku ok. 30 minut. Wystudzić.

NADZIENIE:
1/4 litra śmietany kremówki zmiksować z 2 "Śnieżkami" i wyłożyć na biszkopt. Resztę kremówki zmiksować z 2 rozpuszczonymi na parze czekoladami. Dodać 15 dag wiórek kokosowych i wyłożyć na pierwszą masę. Powciskać migdały i posypać resztą wiórków kokosowych.

*****

TORT RAFAELLO

Składniki:
Biszkopt:
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 5 jajek,
- 1 łyżka oleju.

Krem:
- 2 śmietany kremówki,
- 2 śnieżki,
- 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2 paczki kokosu,
- 1 paczka migdałow,
- 1 szklanka cukru.

Biszkopt:
Ubić białka na sztywną pianę, dodać po trochu cukier i dalej ubijać, dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać, dodać mąkę i mieszać. Jeżeli ciasto jest za gęste dodać łyżkę oleju.

Krem:
Migdały zamoczyć w spirytusie. Ubić śmietanę, dodać śnieżkę i miksować, dodać obydwie mąki i dalej mieszać, dodać cukier,1,5 paczki kokou i migdały, wymieszać.
Biszkopt przeciąć na pół na jedną połowę położyć krem, przykryć drugą połową. Reszte kremu położyć na górę i na boki posypać resztą kokosu, można udekorować migdałami lub orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation