Kuchnia

Kulinaria

kurczak na ostro z orzechami
składniki
300g piersi z kurczaka lub udek, bez skóry i kości
2 łyżki oleju orzechowego
125g orzechów nerkowca
1 chilli czerwone
1 zielona papryka
sos
150 ml bulionu z kurczaka
1 łyżka octu ryżowego lub sherry
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 ½ łyżki brązowego cukru
2 ząbki czosnku
1 łyżka startego imbiru
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka octu winnego
przygotowanie
kurczaka kroimy w grubą kostkę (2–2,5 cm) i odkładamy. olej orzechowy rozgrzewamy w woku, gdy jest gorący smażymy orzechy przez 1 minutę, powinny się zrumienić. wyjmujemy je z woka i odkładamy.
następnie wkładamy na rozgrzany olej kurczaka i smażymy 3 minuty. dodajemy pokrojone w paseczki chilli, pokrojoną w paski zieloną paprykę i smażymy kolejne 2–3 minuty. kurczaka i warzywa wyjmujemy z woka.
połowę orzechów miksujemy prawie na pastę. przekładamy je do woka i dodajemy pozostałe składniki sosu: bulion, ocet ryżowy, sos sojowy, cukier, czosnek, imbir, oliwę i ocet winny. podgrzewamy sos, ale nie gotujemy. dodajemy kurczaka i warzywa. całość gotujemy przez 2–3 minuty. podajemy z ugotowanym ryżem, posypane pozostałymi orzeszkami.
ryż płuczemy zimną wodą, aż będzie przezroczysta. wkładamy go do garnka i zalewamy wodą ok. 1 cm ponad ryż. dodajemy szczyptę soli i 1 łyżeczkę cukru (gdy mamy ryżu na ok. 3–4 porcje), mieszamy, przykrywamy i wstawiamy na ogień. gdy ryz się zacznie gotować zmniejszamy ogień na minimum, gotujemy go ok. 5 minut i włączamy całkowicie kuchenkę. ryż zostawiamy przykryty na palniku. sprawdzamy co jakiś czas czy jest już dobry, nie powinien być rozgotowany tylko sprężysty, lekko al dente i powinno mu to zająć ok. 10–15 minut. w trakcie gotowania ryżu już nie mieszamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation