Ogród

zalew

Małe mazurki z dżemem malinowym i białą czekoladą

Podany przepis pozwala na przygotowanie około 10-15 małych mazurków (zależy od średnicy szklanki, której użyjecie)

300g mąki

200g masła

70g cukru (do kruchego ciasta)

1 żółtko

szczypta soli

ziarenka z 1 laski wanilii

słoiczek dżemy malinowego (ok 350g)

150g białej czekolady

żurawina suszona do dekoracji

Przygotowanie:

Z mąki, masła, żółtka, cukru,wanilii i soli szybko zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30-60 minut. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (ciasto dość mocno lepiłoby się do wałka)- pozostawiamy około 1/6 ciasta do dekoracji na bokach mazurków.

Szklanką lub specjalną formą wycinamy z ciasta kółka. Układamy na blaszkach w odstępach pozwalających nam na wykonanie bocznej dekoracji.

Z odłożonego ciasta formujemy niewielkie kulki. Przyklejamy do boków małych mazurków i lekko formujemy kształt płatka przy pomocy wykałaczki (odciskamy wykałaczkę na środku każdej kulki).

Pieczemy 12-15 minut w 180 stopniach* do lekkiego zezłocenia. Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Po wystudzeniu smarujemy dżemem malinowym.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepła tworzymy wzorki na ciasteczkach. Dekorujemy żurawiną.

Smacznego: )

*Piekę w piekarniku elektrycznym, w opcji pieczenia góra i dół, bez termoobiegu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation