Kuchnia

Kulinaria

Dorsz w sosie pomidorowym
Składniki (4 porcje)
1 duży płat dorsza (mrożonego lub świeżego)
1 koper włoski
4 pomidory
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
sól i świeżo zmielony pieprz
ryż do podania
Wykonanie
Rybę kroimy w porcje, z jednego płata powinniśmy otrzymać 6-8 kawałków. Solimy i odstawiamy na chwilę. Koper włoski kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na oleju w dużej patelni. Po 2-3 minutach dodajemy posiekany czosnek i następnie obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Warzywa gotujemy kilka minut. Gdy pomidory puszczą już sok, na wierzch układamy kawałki ryby, ponownie solimy i dodajemy świeżo zmielony pieprz. Danie przykrywamy i gotujemy kilka minut, następnie obracamy rybę na drugą stronę i gotujemy kolejne 4-5 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy dorsz jest już ugotowany. Danie podajemy natychmiast z ryżem. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation