Kuchnia

kuchnia

Kurczak w kokosowej panierce
SKŁADNIKI

piersi kurczaka o łącznej wadze około 3/4 kg
1 szklanka wiórków kokosowych (około 10 dag)
sok z połowy cytryny
2 jajka
2 łyżki mleka
6 łyżek mąki sezamowej lub migdałowej (można użyć też mąki pszennej)
sól
świeżo zmielony czerwony pieprz (można zastąpić czarnym)


Umyte i dokładnie osuszone mięso pokrój na podłużne kawałki o długości około 5 cm i grubości 1 cm. Przełóż do miski, dodaj sok cytrynowy, sól, pieprz. Dokładnie wymieszaj, by wszystkie kawałki równomiernie pokryły się sokiem i przyprawami. Odstaw na 10 minut.
Jajka wbij do miseczki, dodaj mleko, roztrzep na jednolitą masę.
Wiórki i mąkę wysyp na oddzielne talerze.
Kawałki mięsa obtaczaj w mące, strząśnij jej nadmiar. Następnie zamocz w jajku z mlekiem, potem obtocz w wiórkach kokosowych.
Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz przez 10 minut. Przewróć na drugą stronę i piecz jeszcze przez 10 minut.
Podawaj z gotowym sosem słodko-kwaśnym i dużą porcją zielonej sałaty oraz ryżem ugotowanym na sypko lub na przykład kaszą jaglaną ugotowaną na sypko.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation