Kuchnia

kuchnia

SERNIK WIEDENSKI.

Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, ale ciasto zostawić w środku przez około 20 minut. Po tym czasie lekko uchylić drzwiczki i chwilę odczekać. Warto!
1 kg twarogu (ja użyłam z wiaderka)
1 budyń waniliowy
8 jajek
125 g miękkiego masła
1 laska wanilii lub aromatu waniliowego
1 szklanka cukru
ewentualnie bakalie wg uznania

Jajka myjemy i oddzielamy żółtka od białek. Mikserem ubijamy żółtka z cukrem na białą puszystą masę. Ciągle miksując stopniowo dodajemy twaróg, miękkie masło, budyń i ziarenka wanilii. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie drewnianą łyżką mieszamy z masą serową.
Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, sernik przekładamy do przygotowanej tortownicy. Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 1 godzinę. Chłodny sernik można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation