Święta i uroczystości

Wielkanoc

Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą

Składniki:

250 g mąki pszennej zwykłej typu 500 lub może być pełnoziarnista typu 2000
150 g masła
1 jajko (przy pełnoziarnistej 2 jajka)
100 g cukru pudru
Przygotowanie: Masło wyjąć z lodówki tak aby uzyskało temperaturę pokojową (ok 45 min.). Posiekać je nożem na małe kawałki. Mąkę przesiać przez sitko do dużej miski. Dodać cukier, jajko i masło. Wszystkie składniki zagniatać, rozcierać palcami masło. Wyrabiać tak długo aż będzie jednolita konsystencja i nie będzie grudek masła. Uformować w kulkę i zawinąć w folię. Wsadzamy do zamrażalnika na ok 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Po 30 minutach wyciągamy ciasto w lodówki i rozwałkowujemy na blacie. Można je przenieść do formy na wałku lub rozwałkować na papierze i włożyć do formy papierem do pieczenia do góry. Ciastem wyłożyć dno i boki blaszki. Nakłuć spód widelcem. Piec ok 15 minut. Następnie wyciągnąc i dodać nadzienie. I ponownie wsadzić do piekarnika na 15 minut aż ciasto nabierze złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i dobrze ostudzić (jeśli nie dawaliśmy farszu - wtedy ciasto nie namoknie im).

200 g dżemu pomarańczowego
100 g skórki z pomarańczy + 100 g
50 g migdałów w płatkach
150 g białej czekolady
150 g śmietany 30%
5 łyżek malibu
Przygotowanie: Przygotować kruche ciasto wg przepisu powyżej. Upiec je i zostawić do wystudzenia. Posmarować ciasto dżemem i posypać skórką pomarańczową (100 g). Następnie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, wymieszać ją z malibu i ze śmietaną. Można zrobić to mikserem. Położyć masę na dżem i rozsmarować równo. Na samej górze ułożyć skórkę z pomarańczy i migdały w różne wzroki. Wstawić na noc do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation