Design

Design

Ciasto orzechowe z kremem budyniowym

SKŁADNIKI:
Ciasto:
500 g mąki
125 g margaryny
150 g cukru
3 łyżki miodu
2 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa orzechowa:
100 g masła
100 g cukru
2 łyżki miodu
25 dkg. orzechów włoskich

Krem:
2 budynie śmietankowe
500 ml mleka
200 g masła

400 g masy krówkowej

Masa orzechowa:
W garnku rozpuść masło, cukier i miód. Dodaj orzechy i praż ok. 10-15 minut na małym ogniu.
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i wyrób jednolite i elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto podziel na 3 części. Ciasto wywałkuj na 3 placki wielkości ok. 20×30 cm (pomóż sobie blachą do pieczenia)i wykładaj kolejno na formę wyłożoną papierem do pieczenia. 2 blaty upiecz w piekarniku ok. 10 minut w temp. 180oC. Na trzecim blacie wyłóż przygotowana masę orzechową i piecz ok. 12 minut.
Krem:
Ugotuj budyń i przestudź go. Do budyniu dodaj masło i zmiksuj je z budyniem na jednolity krem.
Przygotowanie:
Na wystudzony placek ciasta nałóż krem budyniowy i przykryj go kolejnym plackiem. Następnie nałóż masę krówkową i dokładnie rozsmaruj. Przykryj plackiem z orzechami.
Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation