Kuchnia

Drinki i napoje

lemoniada -
składniki
3 (dokładnie umyte i sparzone, z odciętymi końcówkami) cytryny
10 dag cukru
1 l wody (gazowanej lub nie)
kostki lodu
1-2 gałązki mięty do smaku
sposób przygotowania
cytryny kroimy na grube kawałki, wkładamy do blendera, zasypujemy 1/3 cukru i wlewamy tyle zimnej wody, aby pokryła owoce. miksujemy i przecedzamy, tak aby oddzielić sok od pulpy owocowej. pulpę zasypujemy połową pozostałego cukru i zalewamy wodą. miksujemy i przecedzamy, łączymy z odcedzonym wcześniej sokiem. wsypujemy resztę cukru, wlewamy pozostałą wodę, dodajemy lód. wlewamy do butelki, wkładamy miętę, zakręcamy i wstawiamy do lodówki. potrząsamy od czasu do czasu butelką, aby cukier się rozpuścił.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation