Kuchnia

Drinki i napoje

kir royal moléculaire -
kawior:
120 ml creme de cassis (likieru z czarnych porzeczek)
30 ml wody
7 g alginianu sodu
3 g chlorku wapnia
kawior domowym sposobem:
3,5 g żelatyny na każde 30 ml płynu (w naszym przypadku jest to creme de cassis)
0,5 l oleju rzepakowego
oraz:
4 kieliszki musującego wina
sposób przygotowania
wszystkie składniki kawioru (oprócz chlorku wapnia) umieszczamy w blenderze, miksujemy, wstawiamy do lodówki na kilka godzin. mieszankę przelewamy do butelki, wpuszczamy kropelkami do kąpieli z chlorkiem wapnia (3 g chlorku wapnia na 500 ml wody). zostawiamy w kąpieli na 30 sekund, wyjmujemy i przepłukujemy wodą.


kawior domowym sposobem

olej rzepakowy wlewamy do naczynia i wstawiamy na kilka godzin do zamrażalnika. nie może zamarznąć, ale musi być bardzo, bardzo zimny. Żelatynę namaczamy i rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. mieszamy z likierem. schładzamy tak długo, aż zacznie gęstnieć, a następnie wpuszczamy po kropelce do oleju rzepakowego. każda kropelka uformuje jedną kulkę kawioru. gotowy kawior wyjmujemy i przepłukujemy wodą.kuleczki przekładamy do kieliszków i zalewamy winem musującym - zaczną zabawnie wirować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation