Kuchnia

Babki, keksy i zwykłe ucierane

Babka krówkowo-adwokatowa

Składniki (w temperaturze pokojowej):
100 g kruchych krówek
100 ml likieru adwokat
260 g mąki pszennej plus 1 łyżka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g masła
120 g cukru
4 jajka

Polewa
100 ml śmietanki 30%
100 g masła
70 g cukru brązowego
50 g posiekanych i uprażonych orzechów laskowych

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą i przesiewamy.
Krówki siekamy drobno i mieszamy z tą dodatkową łyżką mąki.
Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę, następnie dodajemy po jednym jajku i po odrobinie adwokata cały czas mieszając i po każdy miksując chwilkę. Na koniec dodajemy mąkę i posiekane krówki. Chwilkę miksujemy, aż składniki się połączą.

Masę przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu zostawiamy chwilkę w formie, a potem przenosimy na kratkę do studzenia.
Przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki wkładamy do garnka i podgrzewamy, aż wszystkie składniki się połączą i masa zgęstnieje. Gorącą polewą polewamy babkę i posypujemy orzechami.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation