Kuchnia

Na słono.

NALESNIKI GRECKIE+TZATZIKI

Składniki na 2 porcje:

ciasto:

szklanka mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista)
szklanka mleka
szczypta soli
jajko
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

farsz:

300g piersi z kurczaka
garść oliwek
ok. 100g sera feta
średni pomidor
świeża bazylia
pieprz
sól
olej do smażenia

Wszystkie składniki na ciasto miksuję i smażę cienkie naleśniki - mnie wyszło 6 sztuk.
Zabieram się za farsz: mięso czyszczę i kroję w drobną kostkę (można użyć mielonego) oraz podsmażam na rozgrzanym oleju. Dodaję pokrojoną w kostkę fetę oraz przekrojone na pół oliwki. Bazylię (ilość wg uznania) siekam drobno i również dodaję na patelnię. Doprawiam pieprzem i solą. Tuż przed nałożeniem farszu na naleśniki dodaję pokrojonego pomidora (chodzi o to, by był w całości, a nie rozpadł się podczas podgrzewania).
Nakładam farsz na naleśniki, zawijam i podaję z domowymi tzatzikami.

TZATZIKI:

150g jogurtu greckiego (lub naturalnego z tych gęstych)
duży ogórek zielony
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
łyżka białego octu winnego
sól
pieprz

Jogurt dokładnie mieszam z oliwą, octem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ogórka obieram ze skóry i ścieram na tarce o grubych oczkach. Odsączam z nadmiaru wody i łączę z pozostałymi składnikami. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation