Kuchnia

Bułki , chleby, pizza

Bułeczki w kształcie zajączków na wielkanocny stół:


Te słodkie bułeczki w kształcie zajączków podawaj na święta wielkanocne lub na co dzień jeśli masz w domu dzieci lub wydziwiającego męża. Przepis ten jest na około 30 sztuk malutkich bułeczek.


Rzeczy, które potrzebujesz:
6 szklanek mąki pszennej, 1,5 szklanki letniej wody, 2 łyżeczki drożdży instant lub 40g świeżych drożdży, 3 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki soli, 2 jajka, 4 łyżki masła
1
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą za pomocą miksera elektrycznego z końcówką do ciasta i zagnieć. Kiedy ciasto przestanie się przyklejać do rąk i do miski to wyrabiaj je jeszcze przez około 5 minut.
2
Ciasto odstaw na bok. Po 10 minutach wyrabiaj przez kolejne 5 minut. Konsystencja ciasta powinna przypominać plastelinę, ciasto powinno być elastyczne. Kiedy już takie będzie to przełóż je do wysmarowanej tłuszczem miseczki, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
3

Ciasto podziel na 30 mniej więcej równych części. Z każdej części uformuj lekko podłużną kuleczkę. Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 45 minut.
4

Teraz zrób nożyczkami po dwa nacięcia w miejscu gdzie powinny znaleźć się uszy zajączków.
5

Nacięcia mogą być bardziej poziome i dłuższe, lub pod skosem i krótsze. W obydwu wypadkach zajączki będą wyglądały uroczo. Zrób również zajączkom oczy za pomocą wykałaczki.
6

Rozgrzej piekarnik do 225°C, włóż do środka blachę z bułeczkami i piecz je 15-17 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation