Kuchnia

Bułki , chleby, pizza

"nocne bułki" - bułki pszenne bez wyrabiania

Składniki:

300g mąki pszennej bułkowej typ 650
100g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
2g suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
300ml ciepłej wody

Przygotowanie:

(wieczorem) Mąki wymieszać w dużej misce z drożdżami i solą. Dodać wodę i wymieszać drewnianą łyżką. Do połączenia składników. Miskę przykryć folią, ja wkładam do dużej foliowej torby i zakręcam końce. Odstawić na noc w temperaturze pokojowej (ok 12 godzin)
(rano) Wyrośnięte ciasto przełożyć na obficie wysypaną mąką stolnicę. Będzie dość rzadkie, więc mąki powinno być naprawdę sporo. Ciasto złożyć w kopertę, odwrócić złożeniami w dół, przykryć miską i zostawić do wyrośnięcia na 45-60 minut, do podwojenia objętości. Czas wyrastania będzie się nieco różnił w zależności od temperatury otoczenia.
Wyrośnięte ciasto obficie oprószyć mąką, podzielić nożem na 8 części. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15-20 minut, na złoty kolor.
Ostudzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation