Kuchnia

Foto blog www.gzikipyry.pl, ...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady

Babka czekoladowo-kawowa z powidłami

Składniki:

150 g cukru
125 g masła
2 jajka
300 g mąki
1 łyżka kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka kawy mielonej
1 łyżeczka sody
100 g śliwkowych powideł
100 ml maślanki
150 g czekolady (pół na pół gorzka z białą)

Kawę rozpuszczalną dodać do maślanki - dokładnie wymieszać. Cukier utrzeć z masłem na puszystą masę. Połączyć sypkie składniki: mąkę, kakao, kawę mieloną i sodę. Do maślanej masy dodać powidła śliwkowe i jajka. Dodawać stopniowo do masy sypkie składniki, na przemian z maślanką kawową, dalej ucierając. Na koniec wmieszać w ciasto posiekaną w kosteczkę czekoladę. Formę z kominkiem wysmarować masłem i oprószyć mąką. Masę wlać do formy. Piec około 50 minut, w temperaturze 180ºC na początku przez 10 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 160ºC. Studzić na kratce. Ostudzoną babkę można polukrować, oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Komentarze

Iwona 10 lat temu
Babeczke pieklam, jest bardzo dobra....Polecam
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation