Kuchnia

poradnik kulinarny...

Jeżyki w Majonezie :-)

Jeżyki Chociaż na grzbiecie szczypiorkowe kolce mają, to każde dzieci je uwielbiają tak jak ja :)


SKŁADNIKI:

3-4 jajka ( w zależności ile dzieci ) ugotowane na twardo
1 marchew
1/2 cukinia
6-7 gałązek szczypiorku (cieniutki)
rzodkiewka do dekoracji (niekoniecznie)
majonez Winiary (według uznania)
pomidor
ziele angielskie na nosek ( w zależności ile jaj)
pieprz czarny granulowany na oczka
wykałaczka (żeby zrobić dziurki)
sól,pieprz (niekoniecznie)

PRZYGOTOWANIE:

Ugotowane przestudzone jajka obieramy ze skórek, płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy delikatnie papierowym ręcznikiem. Z każdego jaja pod lekkim kątem odcinamy małą część żeby mogło swobodnie stać. Robimy dziurki wykałaczką i wkładamy w nie pocięty umyty i osuszony szczypiorek. Następnie robimy oczka z pieprzu i nosek z ziaren ziela angielskiego. Warzywa myjemy (marchew obieramy) cukinię, rzodkiewkę i pomidorka nie obieramy tylko porządnie po myciu wycieramy. Wykładamy talerz, na nim rozkładamy pokrojona w cieniutkie paseczki marchewkę i cukinię (robimy tzw. łąkę) Na łące kładziemy plastry pomidora i polewamy majonezem. Na gotowe plastry pomidora stawiamy jeżyki, dekorujemy pozostałym majonezem i rzodkiewką :)



SMACZNEGO :)


Kulinarne Szaleństwa Evity: 08/09/11
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation