Kuchnia

poradnik kulinarny...

Jajka w galarecie

Tego potrzebujesz:

1 litr bulionu drobiowego, najlepiej domowego
2 łyżki żelatyny
8-9 dużych plastrów szynki
2 duże jajka
1/2 małej główki brokułu
1/2 puszki kukurydzy
sól
pieprz
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania
Sprawdź przepis na jajka wielkanocne w galarecie!

Jajka ugotuj na twardo, obierz, przekrój na pół.
Żelatynę namocz w 4 łyżkach wody.
Bulion zagrzej, dodaj czosnek i gotuj na małym ogniu 2 minuty.
Dopraw sporą ilością pieprzu, szczyptą soli oraz sokiem z cytryny.
Dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści.
Ostudź. Brokuł podziel na różyczki, obgotuj około 4 minut w lekko osolonym wrzątku.
Przelej zimną wodą i dobrze osącz.
Kukurydzę osącz na sitku.
Kilka łyżek bulionu wylej na dno naczynia, wstaw do lodówki.
Następnie ułóż połówki jajek, połowę różyczek brokułu, polej bulionem i odstaw do lodówki.
Gdy galaretka zacznie tężeć, ułóż plasterki szynki zawinięte w ruloniki, posyp kukurydzą oraz pozostałymi różyczkami brokułu.
Polej bulionem. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem naczynie zanurz w gorącej wodzie, galaretę wyjmij na półmisek i podawaj z chrzanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation