Kuchnia
Mniam!
FRITTATA Z ZIEMNIAKÓW I GROSZKU wg Nigelli Lawson
Nigella Lawson pisze: "Frittata to rodzaj włoskiego omletu; grubego, smażonego na patelni z jednej strony. Aby upiekł się cały, można go wstawić na parę minut do piekarnika pod górną grzałkę. Może mi nie uwierzysz, ale najlepiej smakuje zimna (oczywiście nie chodzi mi o wyjętą prosto z lodówki, tylko wystudzoną). Ja po prostu uwielbiam słodką mięsistość groszku i ziemniaków okraszonych cebulą, ale możesz użyć dowolnych dodatków. "
Składniki
100g młodych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
75g groszku rozmrożonego lub 150g świeżego, łuskanego
8 dużych jajek
3 łyżki oliwy z oliwek
1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
sól i pieprz
4 łyżki świeżo startego parmezanu
Wrzuć pokrojone ziemniaki do osolonej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Potem je odlej. Do miski wrzuć groszek, zalej go wrzącą wodą z czajnika i zostaw, aż nadejdzie moment dołączenia go do frittaty. Jeśli używasz świeżego groszku, ugotuj go razem z ziemniakami.
Włącz górną grzałkę w piekarniku i podgrzej olej na patelni o średnicy około 25 cm, ale takiej, której można używać w piekarniku. Smaż na niej cebulę, aż zmięknie. Dodaj ziemniaki i duś około 10 minut; rób to do momentu, gdy mieszanka się ugotuje (ale nie nazbyt zbrązowieje czy, co gorsza, przypali się). Twoim celem jest bowiem uwypuklenie słodkiej miękkości dania, a nie jej chrupkości.
Pod koniec duszenia dodaj odsączony groszek i przełóż wszystko do dużej miski, by przestygło. Wbij do miski jajka i wymieszaj wszystko trzepaczką. Dopraw solą, pieprzem i dodaj parmezan.
Postaw ponownie patelnię na ogniu. Wlej na nią jajeczną masę i smaż na średnim ogniu około 8 minut lub do momentu, kiedy frittata mniej więcej się zetnie, tak że środek ciągle będzie półpłynny. Kiedy stwierdzisz, że danie osiągnęło wskazany stan, zdejmij patelnię z ognia. Postaw ją pod górną grzałką w piekarniku i piecz, aż frittata zbrązowieje od góry. Delikatnie oddziel ją od patelni. Nie krój jednak zbyt głęboko, by zachowała chrupkie brzegi i gładki kształt. Teraz zakryj patelnię płaskim talerzem i odwróć wszystko tak, by patelnia znalazła się na górze, a talerz pod spodem. Przed podaniem frittatę pokrój na trójkątne kawałki.
Wychodzi około 6 trójkątów.
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