Kuchnia

Przepisy

Zupa krem z cukinii
Składniki (na 6 porcji):

4 średniej wielkości cukinie
1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
1 młoda cebula
łyżka oleju
łyżka suszonego tymianku
łyżeczka suszonego cząbru
sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy do garnka i podsmażamy na oleju. Do zeszklonej cebuli dorzucamy pokrojoną cukinię (może być kostka, mogą być półplasterki) i chwilę razem przesmażamy. Zalewamy bulionem, doprawiamy ziołami i pieprzem, gotujemy około 20 minut. Zupę miksujemy, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Gdyby zupa była zbyt rzadka możemy ją odparować, zbyt gęstą rozrzedzamy bulionem. Podajemy np. z kwaśną śmietaną, grzankami bądź pestkami słonecznika lub dyni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation