Kuchnia

Desery

Sernik limonkowo-miętowy mojito

Składniki:

Spód:
150 g ciastek digestive
50 g roztopionego masła

Masa:
750 g serka kremowego typu Philadelphia (w oryginale 500 g mielonego twarogu do sernika + 250 g mascarpone)
3 jajka
200 g drobnego cukru
3 limonki (otarta skórka i sok)
1 łyżka mąki pszennej
25 g liści świeżej mięty, drobno posiekanych
30 ml rumu
200 ml śmietanki kremówki

1. Ciastka rozdrobnić w blenderze lub wałkiem (zobacz np. tutaj) i wymieszać z roztopionym masłem a następnie wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 25 cm (w oryginalnym przepisie rozmiar tortownicy 20-22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko dociskając masę łyżką.

2. Ser dobrze zmiksować z cukrem a następnie dodawać po jednym jajku, dokładnie miksując masę przed dodaniem kolejnego jajka.

3. Do masy dodać mąkę, sok i skórkę z limonki, posiekane liście mięty i rum. Dobrze wymieszać. Na koniec dodać śmietanę mieszając masę łyżką. Wylać na spód ciasteczkowy.

4. Piec 10 minut w temperaturze 250 stopni a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec kolejne 40 min. Po upieczeniu studzić w lekko uchylonym piekarniku a następnie wstawić na całą noc do lodówki.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation