Kuchnia

Desery

Babka kokosowa
Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 i 1/2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
5 jaj
1 szklanka mleka kokosowego
1 opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej
UWAGA: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Do miseczki przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia, mieszamy z wiórkami kokosowymi.
W drugiej misce miksujemy: cukier, cukier waniliowy, olej. Dodajemy pojedynczo jajka, ciągle ucierając. Następnie dodajemy na przemian do masy mąkę wymieszaną z wiórkami i mleko kokosowe- miksujemy. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy masę łyżką.
Formę do babki smarujemy masłem, posypujemy kaszą manną i przelewamy ciasto.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni około 1 godziny 20 minut (do suchego patyczka).
Wystawiamy, wyjmujemy z formy – i albo polewamy lukrem albo posypujemy wiórkami kokosowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation