Kuchnia

Kaszy...rózne przepisy

kasza jaglana z komosa ryzowa i pieczarkami

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
CZAS SMAŻENIA: ok.2-3 minuty
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
ILOŚĆ: 3-4 porcje
Składniki:

80 g komosy ryżowej, ziarna (ok. 200 g po ugotowaniu) + 250 ml wody
120 g kaszy jaglanej suchej (ok. 300 g po ugotowaniu)+ 375 ml wody
3 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek
1 mała cebula
ząbek czosnku
1 marchew lub 1/2 cukinii bez pestek
8 pieczarek (średniej wielkości, twarde i świeże )
sól morska i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Kaszę jaglaną kilkakrotnie płuczemy (można ją wcześniej uprażyć na suchej patelni by pozbawić się ewentualnej goryczki)
Opłukaną kaszę zalewamy wodą z dodatkiem 1/3 łyżeczki soli, doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu, po czym garnek przykrywamy, zmniejszamy temperaturę i gotujemy kaszę pod przykryciem około 15 minut, aż do całkowitej miękkości, mieszamy od czasu do czasu (jeśli płyn nie wchłonął się całkowicie, kaszę odcedzamy na dużym sitku)
Komosę ryżową kilkakrotnie płuczemy, zalewamy czystą wodą i moczymy ok. 30 minut, wodę odlewamy, zalewamy ponownie czystą wodą i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy około 20 minut, do miękkości, w razie potrzeby odcedzamy
Pieczarki obieramy ze skórki, 3 z nich drobno kroimy w kosteczkę a 5 w plasterki
Rozgrzewamy małą patelnię z dodatkiem masła klarowanego, dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i smażymy je na średnim ogniu aż lekko się zrumienią, doprawiamy solą i pieprzem
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce, podobnie postępujemy z cukinią (grube oczka)
Rozgrzewamy niedużą patelnię, dodajemy 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek, drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek lekko rumienimy, dodajemy pieczarki drobno pokrojone a następnie utartą marchew, całość mieszamy i lekko podsmażamy, aż marchew zmięknie
Ugotowane i jeszcze ciepłe kasze umieszczamy w misce, dodajemy usmażone warzywa, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, całość mieszamy
Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę masła klarowanego lub oliwy, nakładamy naszą mieszankę i podgrzewamy
Wykładamy na talerz i dekorujemy plasterkami usmażonych pieczarek
Podajemy jako dodatek do mięsa, ryb lub jako samodzielne danie obiadowo-kolacyjne
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation