Kuchnia

kuchnia z rybką, owocami morza

Przepisy z 2. odc. "Szczypty smaku"
Małże w białym winie
1 kg świeżych małż
1 duża cebula
1 mała marchewka
1/2 pora
1/2 małej główki selera
1 kieliszek białego wytrawnego wina
1/2 kieliszka wody
1/2 pęczka natki pietruszki
1 listek laurowy
1 goździk
1 łyżka klarowanego masła
sól i pieprz


Małże umyj i oczyść. Obrane i umyte warzywa pokrój w cienkie paseczki. Rozgrzej w dużym garnku łyżkę klarowanego masła i podsmaż na nim warzywa. Dodaj wino, wodę oraz przyprawy i gotuj na wolnym ogniu aż zmiękną. Gdy warzywa będą gotowe dodaj małże, przykryj całość pokrywką i gotuj około 6-8 minut aż małże się otworzą. Gotowe małże przełóż do głębokich talerzy, polej sosem z gotowania i posyp posiekaną natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation