Kuchnia

kuchnia

Przepisy z 2. odc. "Szczypty smaku"
4 kotlety jagnięce z combra (ok. 2,5 cm grubości)
3 szalotki
1/2 szklanki czerwonego wina
1 owoc granatu
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
1 gałązka rozmarynu
1 pęczek zielonych szparagów
2 gałązki mięty
oliwa
sól i pieprz
Na patelni rozgrzej oliwę. Kotleciki przypraw posiekanym rozmarynem, solą i pieprzem. Kotleciki smaż po 3,5 minuty z każdej strony. Odstawić w ciepłe miejsce by odpoczęły. Na patelnie wrzuć posiekane szalotki, podsmaż przez chwile, jak zaczną zmieniać kolor wlej wino i deglasuj. Dodaj sok i nasiona z granatu, ocet balsamiczny, miód i masło, przypraw solą i pieprzem. Trzymaj sos na ogniu ok. 6 minut aż zgęstnieje, a smaki się połączą.
Szparagi umyj i odkrój zdrewniałe końce, skrop oliwą i grilluj na patelni przez ok. 6 minut. Powinny być al dente i intensywnie zielone. Pod koniec grillowania posyp posiekaną miętą a następnie grubą solą morska. Kotleciki polej sosem, obok ułóż szparagi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation