Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ekspresowa pizza na cienkim spodzie

Składniki:
pszenne tortille (mogą być domowe - przepis tutaj, lub gotowe, ze sklepu)

puszka pomidorów (najlepiej krojonych)
kilka ząbków czosnku
sól, oregano
starta mozzarella
ulubione dodatki np. cebula, papryka, oliwki, pieczarki, kapary, szynka, salami, wędzony łosoś itp.

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić pomidory z puszki, wcisnąć 1-2 obrane ząbki czosnku i smażyć na średnim ogniu, aż powstanie dość gęsty sos. Doprawić solą do smaku. Taka porcja sosu wystarczy na 4-6 placków. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 C. Tortille wysmarować sosem pomidorowym, posypać niewielką ilością startej mozzarelli, dodać ulubione dodatki (u mnie cebula, szynka, papryka), a następnie posypać drugą warstwą startego sera. Na koniec posypać oregano. Tak przygotowane pizze układać na kratce - dzięki temu spód się podpiecze. Można piec na blasze, ale wtedy spód pozostanie miękki. Piec około 8-10 minut (trzeba co parę minut kontrolować, bo pizza szybko się przyrumienia). Na serze powinny pojawić się bąbelki, a brzeg tortilli lekko się zarumieni. Przed podaniem można podzielić na mniejsze kawałki. Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation