Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Sajgonki z piekarnika

Sajgonki nie są tak chrupiące jak smażone w głębokim tłuszczu, ale mają za to mniej kalorii.

300 g mielonego mięsa wołowego

300 g mielonego mięsa wieprzowego

750 g mrożonych warzyw ( mieszanka chińska )

1 fix do potraw potraw chińskich

4 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka soli

100 g makaronu ryżowego

2 łyżki oleju


Mięso podsmażyć na oleju, następnie wrzucić warzywa

Całość smażyć aż do wyparowania wody ( w połowie smażenia dodać fix do chińszczyzny )

Makaron wrzucić do gorącej wody i gotować około 4 minut, następnie odcedzić, wystudzić i pokroić na mniejsze kawałeczki.

Ugotowany makaron wymieszać z mięsem i warzywami, dodać sos sojowy i sól

Dodatkowo;

5 opakowań papieru ryżowego ( 60 szt )

3 łyżki oleju

papier pergaminowy

letnia woda

Każdy płat papieru zamoczyć w letniej wodzie na około 3 sekundy, po czym układać na desce i nakładać łyżkę zimnego farszu, całość zawinąć jak naleśnik

Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym, ułożyć zawinięte sajgonki, odstawić na 20 minut aż lekko obeschną, następnie każdy posmarować lekko olejem.

Piec w nagrzanym piekarniku do 200 ° przez 15 minut ( grzanie górne i dolne )

Podawać ze słodko- pikantnym sosem chili
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation