Kuchnia
jedzenie
croissanty nadziewane czekoladą...
przepis na 10 croissantów z ciasta francuskiego Δ
15 g masła
5 g drożdży
5-6 łyżek wody o temperaturze 20°c
210 g mąki typu 450
1 niepełna łyżeczka soli
2 łyżki cukru drobnego kryształu
1 łyżeczka pełnotłustego mleka w proszku
125 g masła w temperaturze pokojowej
....................................................................................................................................................................................................................................
w rondelku roztopić 15 g masła. drożdże pokruszyć do miseczki, wlać wodę i dokładnie wymieszać. mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, cukier, mleko w proszku, roztopione masło i rozprowadzone wodą drożdże.
ciasto wyrabiać ręcznie, stopniowo zagarniając mąkę, aż składniki się połączą i ciasto będzie gładkie. jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej wody.
ciasto w misce przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (22°c) na 60-90 minut.
ciasto uderzyć pięścią, aby opadło i ulotnił się dwutlenek węgla, powstały podczas fermentacji. miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki (4°c) na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość. ponownie uderzyć pięścią, aby opadło, i wstawić do zamrażalnika na 30 minut.
125 g masła włożyć do miseczki i utrzeć na gładką masę. ciasto rozwałkować na prostokąt długości 3 razy większej niż szerokość. rogi dkładnie wyrównać. połowę masła rozłożyć palcami na ⅔ długości ciasta i złożyć je 3 razy. rozwałkować i ponownie złożyć 3 razy. złożone ciasto wstawić do zamrażalnika na 30 minut, a następnie do lodówki na godzinę.
wałkowanie i składanie ciasta powtórzyć jeszcze raz, rozkładając pozostałe masło. ciasto wstawić do zamrażalnika na 30 minut, a następnie do lodówki na godzinę.
ciasto rozwałkować na placek grubości 6 mm. wykroić trójkąty o podstawie 14 cm i wysokości 16 cm. każdy trójkąt zrolować od podstawy w kierunku wierzchołka i nadać mu kształt rogalika.
blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na nim rogaliki. do miseczki włożyć żółtko, dodać niewielką ilość wody i roztrzepać. za pomocą pędzelka posmarować nim croissanty. pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.
nagrzać piekarnik do 220°c. croissanty ponownie posmarować żółtkiem i wstawić do piekarnika. piec przez 5 minut w temperaturze 220°c. obniżyć temperaturę do 190°c i croissanty piec dalej przez 10 minut.
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