Kuchnia

jedzenie

croissanty nadziewane czekoladą...
przepis na 10 croissantów z ciasta francuskiego Δ

15 g masła
5 g drożdży
5-6 łyżek wody o temperaturze 20°c
210 g mąki typu 450
1 niepełna łyżeczka soli
2 łyżki cukru drobnego kryształu
1 łyżeczka pełnotłustego mleka w proszku
125 g masła w temperaturze pokojowej

....................................................................................................................................................................................................................................

w rondelku roztopić 15 g masła. drożdże pokruszyć do miseczki, wlać wodę i dokładnie wymieszać. mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, cukier, mleko w proszku, roztopione masło i rozprowadzone wodą drożdże.
ciasto wyrabiać ręcznie, stopniowo zagarniając mąkę, aż składniki się połączą i ciasto będzie gładkie. jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej wody.
ciasto w misce przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (22°c) na 60-90 minut.
ciasto uderzyć pięścią, aby opadło i ulotnił się dwutlenek węgla, powstały podczas fermentacji. miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki (4°c) na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość. ponownie uderzyć pięścią, aby opadło, i wstawić do zamrażalnika na 30 minut.
125 g masła włożyć do miseczki i utrzeć na gładką masę. ciasto rozwałkować na prostokąt długości 3 razy większej niż szerokość. rogi dkładnie wyrównać. połowę masła rozłożyć palcami na ⅔ długości ciasta i złożyć je 3 razy. rozwałkować i ponownie złożyć 3 razy. złożone ciasto wstawić do zamrażalnika na 30 minut, a następnie do lodówki na godzinę.
wałkowanie i składanie ciasta powtórzyć jeszcze raz, rozkładając pozostałe masło. ciasto wstawić do zamrażalnika na 30 minut, a następnie do lodówki na godzinę.
ciasto rozwałkować na placek grubości 6 mm. wykroić trójkąty o podstawie 14 cm i wysokości 16 cm. każdy trójkąt zrolować od podstawy w kierunku wierzchołka i nadać mu kształt rogalika.
blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na nim rogaliki. do miseczki włożyć żółtko, dodać niewielką ilość wody i roztrzepać. za pomocą pędzelka posmarować nim croissanty. pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.
nagrzać piekarnik do 220°c. croissanty ponownie posmarować żółtkiem i wstawić do piekarnika. piec przez 5 minut w temperaturze 220°c. obniżyć temperaturę do 190°c i croissanty piec dalej przez 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation