Kuchnia

vege

Zapiekanka z kalafiora

Składniki:
- 250 g brokułów
- 250 g kalafiora
- 100 g serka białego kanapkowego
- 3 łyżki gęstego jogurtu
- 200 g tartego sera mozzarella
- 200 g szynki drobiowej

Sposób przygotowania:
Różyczki brokułów i kalafiora ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo (ok. 7-8 min.). Serek z jogurtem wrzucić do garnka i rozpuścić na bardzo małym ogniu tak, aby powstał jednolity sos (uważać, aby składniki się nie zważyły). Dodać świeżo mielony pieprz i odstawić danie z ognia. Kalafior i brokuły przełożyć do miski, zalać jogurtowym sosem, dodać pokrojoną w paski wędlinę i delikatnie wymieszać. Następnie przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Całość posypać tartym serem mozzarella i zapiekać 10-15min. w temp. 180°C.

Więcej przepisów znajdziecie w książce kucharskiej, dostępnej w naszym Centrum Dietetycznym, pt. "Gotuj Zdrowo i ze smakiem" część I i II.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation