Kuchnia

vege

Sałatka warstwowa z ryżem

Zaletą tej sałatki jest nie tylko krótki czas wykonania, ale również fakt, że zazwyczaj jej składniki mamy w domu. Paprykę można zastąpić rzodkiewką lub szczypiorkiem.

Składniki
ryż, 1 torebka
jajka, 2-4 sztuki
ogórki konserwowe, 4 średnie
cebula czerwona, 2 małe
papryka (może być 1 koloru), 1 mała
ketchup (użyłam pikantnego)
majonez
sól

Sposób przygotowania
1. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Można dodać 1/4 łyżeczki kurkumy, wtedy zabarwi się na żółto. Jajka ugotować na twardo. Ogórki, cebulę, jajka i paprykę pokroić w drobną kosteczkę. W miseczce układać warstwami: pół torebki ryżu, ogórki, ketchup, cebulę, majonez, jajka, ryż, majonez, paprykę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation