Kuchnia

Barbecue

Chlebek na ostro - przepis

Składniki: (na keksówkę 12x20 cm)
ciasto:
140 ml ciemnego piwa
55 g masła
315 g mąki pszennej
40 g mąki żytniej
7 g suchych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
2 jajka

nadzienie:
40 g masła
15 g ostrej musztardy
170 g ostergo cheddara
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kolorowego pieprzy
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka chilli w płatkach

Masło i 60 ml piwa umieścić w garnuszku, podgrzewać, aż masło się rozpuści. Wlać resztę piwa, wymieszać i przestudzić (płyn powinien być letni). 300 g mąki pszennej wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Wlać masło z piwem, zmiksować na gładką masę mikserem z hakami. Po jednym wbijać jajka, cały czas miksując. Dodać resztę mąki pszenne i mąkę żytnią, zagnieść gładkie ciasto - będzie gotowa, kiedy masa zacznie odchodzić od ścianek miski. Odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z solą, pieprzem, papryką i chilli. Masło rozpuścić, wymieszać z musztardą.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt 30x50 cm. Posmarować masłem z musztardą, pokroić na 5 pasów szerokośći 10 cm i długości 30. Pierwszy pasek posypać 1/5 sera, nałożyć drugi pasek masłem na wierzch, znów posypać 1/5 sera. Układać pasy na zmianę z serem aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić ser. Całość pokroić na 6-7 kawałków w poprzek. Keksówkę ustawić pionowo, układać kawałki jeden na drugim. Keksówkę ustawić w poziomie, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Piec w 180 st. C. przez 30-40 minut. Podawać na ciepło lub po wystudzeniu.
Smacznego!
Jeśli u Was akurat pogoda dopisuje, może przygotujecie sobie taki chlebek na jutrzejszy piknik...?
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation