Kuchnia

Barbecue

Maślankowe bułeczki z koperkiem -

Cudownie maślane, maślankowe bułeczki w wersji wytrawnej. Można je upiec na Wielkanoc i zajadać do żurku, pieczonej kiełbasy albo zabrać ze sobą na piknik. Są bardzo aromatyczne, a przy tym delikatne, puszyste i mięciutkie.
Polecam!

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej (typ 650), 20g drożdży (świeżych), 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 180g maślanki, 70ml mleka, 1 jajko, 100g masła
Nadzienie: 50g masła, 3 ząbki czosnku, natka pietruszki, pęczek koperku
Mleko podgrzać, żeby było ciepłe. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Maślankę rozmieszać z jajem, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę, roztopione i przestudzone masło i wyrobić jednolite ciasto, w razie potrzeby dosypując trochę mąki.
Z ciasta uformować kulę, lekko oprószyć mąką, włożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Z podanego wyżej ciasta robię wytrawne bułeczki-ślimaczki z ziołami lub serem. Czosnek posiekać drobniutko, wymieszać z miękkim masłem. Pietruszkę i koperek posiekać. Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować cieniutko czosnkowym masłem, posypać pietruszką i koperkiem, zwinąć w roladę. Roladę pokroić na kawałki ok. 4cm szerokości, każdy kawałek włożyć do foremki na muffinki, przykryć ściereczką do napuszenia. Piec ok. 20 minut w temp. 180st. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation