Kuchnia

Eating

Ciasto z musem rabarbarowo- truskawkowym

Składniki:
500g rabarbaru
2/3 szklanki cukru
2 torebki żelatyny (po 9g)
2 szklanki pokrojonych truskawek
Sok z ½ cytryny
2 szklanki rozgniecionych ciasteczek herbatników np. digestive
6 łyżek stopionego masła
1 szklanka śmietanki 36 %


Rabarbar kroimy na 2-3 cm kawałki, zasypujemy w rondlu cukrem, wlewamy ¼ szklanki wody i zagotowujemy, mieszając. Dusimy 10 minut na małym ogniu (rabarbar powinien być miękki), a potem miksujemy.
Namaczamy żelatynę w ½ szklanki zimnej wody (według przepisu na torebce), rozpuszczamy ją, podgrzewając, dodajemy do truskawek rozgniecionych widelcem. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy wszystko ze zmiksowanym rabarbarem. Masę wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.


W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Mieszamy ciastka z masłem, rozkładamy je na dnie formy na tartę (lub tortownicy) o średnicy ok. 23 cm i dociskamy ręką, tak aby powstała równa warstwa. Pieczemy 15 minut na złoty kolor, studzimy.


Ubijamy śmietankę i dodajemy do gęstniejącej masy rabarbarowej. Powstały krem rozsmarowujemy na ostudzonym spodzie z ciastek. Wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem możemy udekorować listkami mięty i truskawkami.

http://taniecsmakow.blogspot.se/2012/06/ciasto-z-musem-rabarbarowo-truskawkowym.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation