Kuchnia

GRILLUJEMY

Szaszłyki drobiowe po grecku przepis

Roladki są bardzo aromatyczne dzięki ziołom, przygotowuję je na spotkanie ze znajomymi:)

trudność: średne
czas: 30-60 min

Szaszłyki drobiowe po grecku - SKŁADNIKI:
1/2 kg filetu z piersi kurczaka,
4 plastry wędzonego boczku,
4 suszone pomidory w oleju,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
łyżka posiekanej natki pietruszki,
łyżka posiekanego szczypiorku,
łyżeczka tymianku,
sól, pieprz,
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów.
Szaszłyki drobiowe po grecku - PRZYGOTOWANIE:
Mięso umyć, osuszyć i podzielić na 4 porcje, rozbić delikatnie. Z obu stron oprószyć solą i pieprzem, następnie z jednej strony posmarować koncentratem pomidorowym, ułożyć po plasterku boczku. Zwinąć ściśle jak roladę, po czym pokroić w plastry. Powstałe roladki nadziewać na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków. Zioła posiekać, zmiksować wraz z suszonymi pomidorami i olejem. Powstałą marynatą posmarować roladki, odstawić na 30 minut do lodówki. Następnie piec ok. 20-25 minut w temp. 180 st. Szaszłyki znacznie lepiej smakują przygotowane na grillu, wystarczy je wtedy piec ok. 15-20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation