Kuchnia

GRILLUJEMY

Polędwica z grilla,smaczne dodatki do grilla |

Przepis na grillowane polędwiczki

Składniki:

½ kg polędwiczek wieprzowych
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta szafranu
1 łyżeczka przyprawy do grilla
½ łyżeczka czarnego pieprzu, grubomielonego
1 mała cebula, pokroić w ósemki
2 ząbki czosnku, w plasterkach
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
patyczki drewniane lub metalowe
przepis grillowane polędwiczkiMięso oczyść i podziel na 3 cm kawałki. Wymieszaj składniki do marynaty i dodaj polędwicę. Marynuj najmniej przez godzinę. Ja zawsze marynuję mięso przez noc. Jeśli używasz patyczki drewniane namocz je w wodzie. Gotowe mięso wbij na szpikulce i grilluj przez 8- 12 minut w zależności od grilla.

Sałatka z grillowanych warzyw i gryczanej kaszy

1 bakłażan
1 zielona cukinia
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 cebula
2 ząbki czosnku
6-8 suszonych pomidorów w oleju
400 ml ugotowanej kaszy gryczana, u mnie prażona
1 łyżka posiekanych świeżych ziół, u mnie oregano, tymianek i rozmaryn
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

sałatka z grllowanych warzyw

Najpierw pokrój bakłażana na plastry o grobości 1cm, posól i odstaw na 20 minut. Po tym czasie wyciśnij nadmiar płynu. Cukinię, obraną ze skórki marchewkę i pietruszkę pokrój w słupki. Dopraw warzywa solą, pieprzem, ziołami i skrop oliwą. Grilluj aż warzywa będą miękkie.
Tymczasem pokrój cebulę w ósemki, a czosnek w plasterki i usmaż na oleju wraz z suszonymi pomidorami. Dodaj kaszę, a następnie warzywa z grilla i wymieszaj.

W międzyczasie przygotuj dip z jogurtu, mięty pieprzowej, startego ogórka i przeciśniętego przez praskę czosnku. Wszystko dopraw solą i sokiem z cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation