Kuchnia

GRILLUJEMY

Sałatka z ziemniaków

Ziemniaczki, których używamy w sałatce gotowane są w mundurkach. Przyznam się, że taka wersja ziemniaczków jest moją ulubioną. Jest to miła odmiana w codziennym menu. Ponadto w takiej wersji warzywo to jest zdrowsze, gdyż podczas gotowania nie traci swoich właściwości.

Składniki:
4 duże ziemniaki
1 ogórek wężowy
1 cebula
pęczek rzodkiewek
koperek
250 ml jogurtu greckiego
pieprz
sól
Przepis
Przepis na sałatkę z ziemniaków jest bardzo prosty i szybki.



Na początek, bardzo dokładnie szorujemy ziemniaki. Następnie umieszczamy je w garnku, zalewamy wrzątkiem i dodajemy szczyptę soli. Gotujemy ok. 20 - 30 minut, aż będą miękkie. Kiedy zauważymy popękaną skórkę, możemy być pewni, że już są gotowe.

W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki sałatki. Ogórek wężowy kroimy w cienkie plasterki, jak na mizerię - najlepiej użyć podłużnej tarki. Cebulę kroimy w cieniutkie plasterki. Podobnie robimy z rzodkiewkami. Następnie ogórki, cebulę i rzodkiewkę dokładnie mieszamy z jogurtem greckim, dodajemy posiekany koperek a także szczyptę pieprzu i soli.

Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry i układamy na podłużnym, płaskim talerzu i posypujemy posiekanym koperkiem. Następnie przykrywamy je jogurtowo - warzywną pierzynką.

Sałatka gotowa! Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation