Kuchnia

Kuchnia

Papryka smażona z pomidorami. Pasta paprykowa do pieczywa lub mięsa.


Bazą do przygotowania przedstawionej poniżej pasty są pomidory, papryka i cebula. Wspaniale sprawdza się ona na kanapce. Nie potrzeba już żadnych więcej dodatków, cho jeśli chcemy, będzie ona naturalnie świetnym uzupełnieniem wędliny. Nadaje się również jako dodatek do pieczonych mię i drobiu.


1 duża papryka
2 duże pomidory
1 cebula
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
czarny pieprz i sól do smaku
ewentualnie szczypta chilli, jeśli lubicie ostre smaki - ja dodałam

2 łyżki oleju

Cebulę obrać i posiekać bardzo drobno.
Paprykę pokroi w drobną kostkę. Podsmażyć w rondlu wraz z cebulą na 2 łyżkach oleju, mieszając, aż cebula będzie złoto- brązowa.

Dodać obrane za skórki i posiekane w kostkę pomidory, obrany i posiekany czosnek, koncentrat oraz przyprawy.

Dusić na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż całość odparuje, zmięknie i zmieni się w pastę.

(czas jest zależny od soczystości pomidorów, 5-10 min.)

Podawać na ciepło lub na zimno.
Można przygotować także większą porcję i pasteryzować w słoikach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation