Kuchnia

ciasta i desery

WIŚNIOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ

Składniki
CIASTO:
250g mąki pszennej
250g cukru pudru
300g margaryny
6 jajek
1 cukier waniliowy 16g
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka amoniaku
1/2 szklanki mielonych orzechów
2 łyżeczki kakao

MASA WIŚNIOWA:
1 litrowy słoik kompotu z wiśni(wydrylowane)
2 galaretki wiśniowe

MASA "Śnieżka":
1 śmietana "Śnieżka''
1/2 szklanki mleka
1 galaretka cytrynowa
Sposób przygotowania
1. ucieramy ciasto - krok 1
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem dodając po jednym żółtku, cukier waniliowy oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem.Na końcu dodać pianę z białek i wymieszać.
2. ciasto jasne - krok 2
Ciasto podzielić na 3 części. Jedną pozostawiamy białą.
3. ciasto kakaowe i orzechowe - krok 3
Do drugiej dodajemy kakao, a do trzeciej orzechy.Ciasta pieczemy osobno w temp.180*C przez 15min.
4. ciasta przekładamy - krok 4
MASA WIŚNIOWA: Wiśnie odcedzamy, a kompot uzupełniamy przegotowaną wodę do 3/4 litra i zagotowujemy-dodajemy galaretki i rozpuszczamy.Gdy galaretki zaczną tężeć dodajemy wiśnie i mieszamy.Przekładamy:ciasto jasne -masa wiśniowa-ciasto orzechowe.
5. bita śmietana - krok 5
ŚNIEŻKA: Śnieżkę ubijamy z mlekiem, dodajemy tężejącą galaretkę cytrynową(rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody).
6. ciasto kakaowe - krok 6
Śnieżkę wykładamy na ciasto i przykrywamy plackiem kakaowym. Na koniec polewamy polewą lub posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation