Kuchnia

ciasta i desery

Oponki
Składniki:

1/2 kg sera białego półtłustego - użyłam pół na pół serka typu Philadelphia z quark-iem( o konsystecnji serka homogenizowanego)
1/2 kg mąki
3 żółtka
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżki cukru pudru
szczypta soli
1/2 szklanki kwaśnej śmietany- zastąpiłam jogurtem naturalnym

Wykonanie:

Ser zmielić, jeśli używamy zwykłego, niemielonego twarogu. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i wyrobić. Ciasto powinno być zwarte, ale dość miękkie. Rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm, podsypując w razie potrzeby mąką. Wykrawać szklanką krążki, a kieliszkiem środki. Smażyć na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju( mój miał temperaturę 160-1700C) po obu stronach na złocisty kolor( u mnie wyszedł dość ciemno złocisty:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation