Kuchnia

Przystawki

Przepis na szaszłyki z kurczaka


Grillowane szaszłyki z kurczaka
Co kupić
Szaszłyki
3 umyte i osuszone piersi z kurczaka
20 małych nieobranych cebulek szalotek
3 cytryny pokrojone w cząstki
Marynata z białego wina
6 łyżek białego wytrawnego wina
sok z 1/2 z cytryny
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki posiekanych listków kolendryv
sól
pieprz
zmielony liść laurowy
Jak zrobić
poziom: łatwy porcji: 3 czas: 40min
Uwaga!
Patyczki na szaszłyki należy przez co najmniej godzinę moczyć w zimnej wodzie.
Przygotowanie
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę (ok. 3 x 3 cm).
Składniki marynaty dokładnie mieszamy. Kawałki kurczaka zalewamy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 min.
Następnie nabijamy na namoczone wcześniej patyczki do grillowania na przemian: cząstki cytryny, kawałki kurczaka i cebulki.
Grillujemy 5 minut z każdej strony.
\
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation